maandag, juni 28, 2004

Salie

Voorzichtig
Niet gebruiken tijdens zwangerschap en bij epilepsie. Gebruik ook geen salie tijdens borstvoeding, omdat de melk er droger van wordt. De in gerechten gebruikte hoeveelheden zijn wel veilig.
Verwar salie niet met artemisia soorten!
Salie heeft een sterk stimulerende (stuwende) werking op de baarmoeder en verminderd de melkvloed bij zogende vrouwen. Zwangere en zogende vrouwen kunnen dit kruid dus beter laten staan. Dit geldt ook voor epilepsiepatiënten die overgevoelig kunnen reageren op de inhoudsstof thujon. Voor iedereen geldt dat Salie niet in grote hoeveelheden of langdurig gebruikt mag worden (niet langer dan drie weken), niet op de nuchtere maag innemen. Verder absoluut geen kinderkruid en ook niet gebruiken bij een salicylaatallergie (aspirine).

De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopathische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.

De geschiedenis

Wetenswaardigheden over de plant
Kennen jullie “de koningin” onder de geneeskrachtige planten ? Dat is Salie en weten jullie ook waarom dat zo is?
De Latijnse werkwoordsvorm voor Salie is “salvare” en vertaald is dat genezen, helen of zelfs redden, en Salie zelf betekent: “heil of redding”. Eeuwenlang werd Salie als een wonderplant beschouwd. Gaan we nu even een stukje terug in de tijd? Van origine was Salie terug te vinden rond de Middellandse Zee bij de Grieken en de Romeinen. De Romeinen brachten het mee naar onze streken. Het kruid was hoog in aanzien bij deze laatste eerder als geneeskrachtige plant dan als keukenkruid. Het had enerzijds de kracht om levens te redden (genezing) maar speelde ook een rol bij het ontstaan van nieuw leven (vruchtbaarheidsdrank): het werd als dusdanig met de nodige ceremoniën geoogst, zonder ijzeren gereedschap. In de Middeleeuwen was Salie het middel tegen cholera en de pest. Verder in de tijd, spreken we hier van de 17de en 18de eeuw, was Salie een uitstekend ruilmiddel bij onze Nederlandse buren, in het verre Oosten ruilden ze de Salieblaadjes voor theeblaadjes.

Salie veelzijdig, want ook in de keuken is dit een gegeerd kruid, dit vooral om de gerechten beter verteerbaar te maken , zowel bij vis- als vleesgerechten, echter wel laag gedoseerd gebruiken en met zo weinig mogelijk andere kruiden gecombineerd, dit om de eigen smaak volledig tot zijn recht te laten komen. Ons kruid is een bladhoudende vaste plant met een sterke geur en wrange smaak. De vierkantige vorm van de stengel verraadt dat deze plant tot de familie der “Lipbloemigen” behoort. De Romeinen brachten er reeds hun kazen mee op smaak. Gedroogd en ingevroren bewaart Salie goed zijn aroma!

Er zijn verschillende soorten Salie waaronder:

Salvia officinalis: de meest gebruikte en ook de sterkst geurende Salie.

Salvia officinalis Purpurea: deze heeft een tikkeltje minder smaak en wordt meer gebruikt als gorgelmiddel.

Beide soorten kan men duidelijk onderscheiden op de foto. Andere, minder bekende soorten hebben meer een sierwaarde en worden dan ook minder gebruikt als keukenkruid.

Volksnamen

Franse Thee
Palingkruid
Saaldje
Savie
Selve
 
 
Standplaats
Op zonnige, droge hellingen en tussen krijtrotsen vinden we Salie terug in de natuur rond de Middellandse Zee, waaruit we kunnen afleiden dat we het kruid best een zonnig, liefst beschut plaatsje in onze tuin geven (tijdens strenge winters kan men de planten best beschutten). De grond moet kalkrijk en goed gedraineerd zijn. Kortom, in voedzame, droge grond staat Salie zeker op zijn plaats. Ook in een vaste planten mixed border komt Salie goed tot zijn recht, dit dankzij de groengrijze kleur van de plant met daarbovenop in de zomer nog de mooie paarsblauwe bloemen. Salie is ook gemakkelijk te kweken in potten op het terras.

Opkweek
Zaaien kan men in maart onder glas. Verspenen in potjes en eind mei uitplanten in open lucht. Zaaien is wel de minst gebruikte wijze om nieuwe plantjes te bekomen. Stekken daarentegen is veel geliefder en efficiënter. Dit doet men door kruidachtige kopstekken te nemen in de maand september, onder dubbel glas of plastiekfolie. Na inwortelen van de stekken oppotten en de stekken laten overwinteren op een beschutte plaats buiten. In de late lente kan men de stekken uitplanten, dit op een afstand van 50 cm.




Salie is inheems in de westelijke en zuidelijke Balkan waar hij groeit op de kale kalkrotsen. Via de Zwitserse en Franse kloostertuinen is Salie ook in Nederland terechtgekomen. Nu is het een cultuurplant en wordt in de zuidelijke landen op grote schaal gekweekt.
De naam Salvia, van het Latijnse Salvere (gezond zijn, genezen of redden), betekent "heilzaam kruid" en geeft zijn goede reputatie al weer.
Salie is van oudsher geprezen als versterkend middel. Door regelmatig Salie gebruik zou men langer leven. De kruidkundige Gerard schreef in 1597: "Salie is bij uitstek goed voor hoofd en hersenen, het maakt de zintuigen en het geheugen kwieker, versterkt de zenuwen, herstelt de gezondheid van lammen en geneest trillende ledematen".




Voor de wijzen uit de oudheid was het kweken van enkele salieplantjes in de tuin een garantie voor een lang leven en een goede gezondheid. Ook betekende een struik Salie in de tuin dat de vrouw des huizes de baas was.
In de zeventiende eeuw werd Salie door de Chinezen zo gewaardeerd dat Hollandse kooplieden merkten dat de Chinezen drie kisten Chinese thee wilden verhandelen tegen één kist saliebladeren.


Voor de Romeinen was het een heilig kruid dat met enige ceremonie verzameld moest worden. De aangewezen persoon brengt een offer van brood en wijn, draagt een witte tuniek en is blootsvoets en gereinigd. De Romeinse instructies waren tegen het gebruik van ijzeren gereedschap, een verstandige maatregel daar ijzerzouten onverenigbaar zijn met Salie.
Lang geleden gingen maagden op de avond voor de langste dag in groepjes naar een park of tuin. Dit was de zogenaamde midzomernacht. Iedere maagd had een takje Salie bij zich en moest met deze Salie enkele rituele handelingen verrichten. Als alles goed verliep verscheen precies om middernacht de toekomstige echtgenoot voor de trouwlustige maagden.
In ons land werd Salie meegekookt in de melk. Deze saliemelk werd voor het naar bed gaan gedronken om lekker te kunnen slapen. Nog niet zo heel lang geleden was saliemelk een heel bekende drank die in Veenendaal op lampegietersavond gedronken werd. Op lampegietersavond werden voor het eerst na de zomerperiode de straatlantaarns weer aangestoken. Dit volksfeest ging gepaard met een feest van lichtjes in pompoenen en het zingen van liederen. Aan het einde van de avond kreeg ieder een beker warme saliemelk en kon heerlijk slapen.


Toepassingen



Decoratief
Het blad staat goed in kransen en ruikertuiltjes.


Huishouden
Leg gedroogde bladeren tussen linnengoed om insecten te verjagen.
De bladeren kunnen worden verbrand op houtskool of ze kunnen worden gekookt in water om een kamer te desinfecteren. Salierook verdrijft diere- en kookluchtjes.



Cosmetisch
Gebruik het blad in gezichtsstoombaden en adstringerende reinigingslotion. Wrijf het blad op de tanden om ze witter te laten worden. Het blad is ook te gebruiken bij mondspoelingen. Door spoeling met sterke saliethee wordt (grijs) haar donkerder en steviger en vooral bij donkerharigen om de haren nog donkerder en meer glanzend te maken.




Medicinaal
Als geneeskruid gebruikt men de bladen en soms de bloeiende toppen. Vanaf mei tot juni (net voordat bloesems komen) worden de bladeren en/ of takken van Salie verzameld en langzaam gedroogd bij een temperatuur van 35 ° C om de beste smaak te behouden en mufheid te voorkomen.

Zaad van scharlei kan als aftreksel in oogwater gebruikt worden. Bier van de scharlei was ooit beroemd vanwege zijn bedwelmende eigenschappen. Van de vele saliesoorten worden rode en groene salie medicinaal het meest gebruikt.

Salie heeft een sterke antibiotische werking (anti-bacterieel en anti-schimmel).
Waterige en alcoholische aftreksels van de bladen worden voor spoelingen en gorgelen gebruikt bij mond-, tandvlees-, kaak- en amandelontstekingen. Een paar druppels vluchtige olie in zout water vormen een goed spoelmiddel voor (geïnfecteerde) wonden en zweren. De thee van salie helpt tegen bloedend tandvlees en keelpijn. Salie zit ook in vele kruidentandpasta's.

Gorgelwater
1 theelepel bladeren met ¼ l. water overgieten.
20 minuten laten trekken.
filtreren.

Salie thee en saliewijn kalmeert het zenuwstelsel en is goed bij een lage bloeddruk. Het bevordert de spijsvertering, een saliesandwich of saliethee na een (overdadig) maal bevordert de spijsvertering. Salie helpt bij een slechte eetlust en tegen winderigheid, het helpt diarree te overwinnen.
Het blad bevat fyto-oestrogenen. En kan daarom worden gebruikt om een onregelmatige menstruatie en overgangsklachten te behandelen. Bij opvliegers en (nachtelijke) transpiratie werkt koude thee het best, dosering 3 tot 6 maal daags een halve kop. Van de tinctuur dagelijks 2 tot 4 theelepels in water.
Salie wordt ook tegenwoordig nog tegen nachtzweet van Tbc-patiënten voorgeschreven, het vermindert de transpiratie soms dagen achtereen.

Salie vermindert hoesten en kou, en helpt ter voorkoming van een kou op de borst. Neem bij het begin van griep of verkoudheid dagelijks 3 tot 4 koppen thee, eventueel met goudsbloem. Bij chronische klachten 2 koppen thee of 3 theelepels tinctuur.
Salie helpt ook tegen vermoeidheid na of voor een virusziekte. Een oud middel tegen pijnklachten is het dagelijks kauwen van drie verse bladeren.

Salie wordt ook toegepast als versterkend middel (voor het hart).
Salie is opwekkend, adstringerend, krampwerend, bitter tonisch en helpt bij onrustig slapen, leverziekten en om vocht af te drijven, stimuleert en reguleert de galstroom nuttig tijdens afvallen en het zuivert het bloed.

Salie bladeren die enkele minuten in azijn hebben gesudderd, zijn goed als omslagen voor pijnlijke gewrichten en reumatische aandoeningen. Maak een omslag van saliebladeren die enkele minuten hebben gesudderd.

Salie schijnt ook te helpen tegen pijnlijke, knobbelige borsten (raadpleeg bij knobbels in de borsten ALTIJD een arts!), onvruchtbaarheid, verdriet en na miskramen. En het schijnt te helpen bij nervositeit, angstigheid, vergeetachtigheid en verwardheid van oudere, kouwelijke en verzwakte mensen.

Thee
2 maal sterker zetten dan de gewone thee.


Toepassingen met etherische olie.

Stoomdistillatie van de bloemen en bladeren levert een kleurloze tot lichtgele olie met een krachtig aroma. De olie vertoont overeenkomsten met vrouwelijke hormonen.
Ook voor het verlichten van spier- en gewrichtspijn wordt de olie veelvuldig gebruikt.
Vaak kan de werking van een etherische olie worden versterkt door deze te combineren met andere etherische oliën. Salie wordt vaak samen met Tijm gecombineerd.

Hier volgen enkele toepassingen van de etherische olie van Salie.

Bij aften, ontstekingen in de mond, gevoelig tandvlees

Meng 5 tot 10 druppels Salie in een glas water en gorgel hiermee 2 tot 3 keer per dag.

Bij zweetvoeten

10 druppels Salie en 10 druppels Cypres mengen met 20 ml basis olie en hiermee de voeten dagelijks inwrijven.

Bij slecht helende wonden

Meng 3 druppels Salie en 3 druppels Tijm in een eetlepel St. Janskruid olie.
Smeer dit mengsel 2 keer per dag op de wonden.

Bij huidaandoeningen, zweertjes, eczeem

20 druppels Salie mengen in een glas gekookt, afgekoeld water.
Hiermee 1 tot 2 keer per dag de huid afspoelen of deppen.

Bij insectenbeten

2 druppels Salie op een vochtig watje. Hiermee deppen of het watje op de beet/ steek leggen.

Bij griep, verkoudheid

20 druppels Salie, 20 druppels Rozemarijn en 20 druppels Eucalyptus mengen.
Van dit mengsel enige druppels op een tissue of zakdoek doen en dit diep inhaleren. Dagelijks naar behoefte.

Wijn bij een verwonding

100 gr Salieblad een minuut laten koken in een halve liter goede, witte wijn
Dan een half uur filtreren
Met deze wijn worden wonden uitgewassen, dit bevordert de wondheling.

Decoct bij infecties in de mond

50 gr Salie een half uur koken in een liter water
Zeven
van dit aftreksel 4 kopjes verdeeld over de dag drinken
ondertussen met hetzelfde decoct de mond spoelen.
Expectorante honing voor de bronchiën

50 gr verpoederd Salieblad mengen met 80 gr honing
een kleine lepel 's ochtends en 's avonds.

Decoct bij kinkhoest

om de drie uur
een kopje van een decoct van 40 gr vers Salieblad en 20 gr Aardappelblad, een minuut gekookt in een liter water
hieraan nog 100 gr honing toevoegen.

Thee bij een nerveuze depressie

voor het slapen gaan wordt het drinken van een thee aanbevolen van een vingergreep Salieblad en een vingergreep Kamillebloemen op een kopje kokend water
evt. zoeten met honing.

Rustgevend bad

30 gr Salieblad, 25 gr Rozemarijn, 25 gr Lavendelbloemen, 20 gr Munt en 50 gr Tijm enkele minuten laten koken in 5 liter water
Laten afkoelen en lauw zeven, waarbij de plantendelen worden uitgeknepen
De vloeistof toevoegen aan het badwater
Neem je dit vlak voor het slapen gaan, voeg er dan geen Rozemarijn aan toe.
Decoct voor een hardnekkige hoest

40 gr vers Salieblad en 20 gr Kamillebloemen en 100 gr honing een kwartier laten koken in een liter water
drie maal daags.

Riekende adem

kauw een blaadje Salie.
 
Appelazijn met Salie voor donker haar

doe een handvol van het verse of 25 gr van het gedroogde kruid in een halve liter water en breng dit aan de kook, zachtjes 10 minuten laten koken
zeven en doe er dan een even grote hoeveelheid Appelazijn bij
Laat dit mengsel afkoelen
na het wassen van het haar inmasseren
voor zacht en glanzend haar.

Magie

Geslacht: Mannelijk
Planeet: Jupiter
Element: Lucht
Krachten: Onsterfelijkheid, Een Lang Leven, Wijsheid Bescherming, Wensen







zondag, juni 27, 2004

Basilicum

Basilicum – Ocinum basilicum

De geslachtsnaam ‘ocinum’ komt van het Griekse ‘ozein’, wat ‘geur’ betekent, ook de woorden ‘ozon’ en ‘odeur’ zijn hiervan afgeleid. De naam ‘basilicum’ komt van het Griekse woord ‘basileus’ wat ‘koning’ betekent, een andere uitleg is dat het woord is afgeleid van ‘basilisk’ , een fabeldier dat met één blik kon doden.

Een kruid met een rijke geschiedenis. Vreemd genoeg gebruikte de Romeinen het kruid zelden culinair, terwijl tegenwoordig de Italiaanse keuken bijna synoniem is met het gebruik van Basilicum, het plantje stond zelfs in een wat kwaad daglicht, volgens Chrysippus veroorzaakte het gekte, malaria en leveraandoeningen. Bovendien gingen er allerlei verhalen dat Basilicum ongedierte aantrok. Volgens Plinius de Oudere liepen mensen die veel Basilicum aten een grote kans om hoofdluis te krijgen. Het kruid had een reputatie als een seksueel stimulerend middel, daarom werd het aan paarden en ezels gegeven in de paringsperiode. Ook geloofde men dat de geur van het kruid sympathie kon opwekken, vandaar de Italiaanse naam ‘Bacia-nicola (Kus-mij-Nicolaas). Op Kreta echter werd het kruid als duivelskruid gezien, men legde het op de vensterbank van iemand die men kwaad wilde doen. De Grieken geloofde dat als men Basilicum zaaide, dit gepaard moest gaan met veel verwensingen. Volgens een Bulgaarse legende maakt de duivel aan God zelf de geheime kracht van het kruid bekend. God vroeg namelijk aan Satan hoe hij uit zijn geest een zoon kon maken. De duivel gaf hem de raad wat Bazielkruid tot een tuil te binden, en die dan onder Zijn hoofdkussen te leggen. Hij moest daarop één nacht slapen en denken aan een zoon die uit zijn geest werd geboren.

De volgende morgen moest de tuil dan aan een onbevlekte maagd worden gegeven, rook ze eraan dan zou ze zwanger worden. Aldus geschiedde, en het was de Engel Gabriël die een tuiltje Bazielkruid naar Maria bracht. Een legende vertelt hoe St. Helena arriveerde in Jeruzalem op haar pelgrimstocht naar het Ware Kruis. Zij geloofde dat God haar had verteld dat zij uiteindelijk dit meest heilige der relieken zou vinden en het zou herstellen als symbool van het Christendom. Helena had al dagen lopen zoeken voordat zij een zoetgeurende plant ontdekte op een kale heuvel buiten Jeruzalem. Onmiddellijk gaf zij instructie om onder de plant te graven en aldaar vond ze het kruis waarop Jezus was gestorven. De zoetgeurende plant was natuurlijk de Basilicum. In de Middeleeuwen werd de Basilicum ingezet om melancholie te verdrijven, wat gezien de heerlijke geur niet verwonderlijk is. Ook werd gedacht dat er een verband was met schorpioenen, men dacht dat Basilicum in een schorpioen kon veranderen, als men een takje onder een pot liet liggen, de link met giftige dieren leverde ook de gedachte op dat de plant goed was tegen beten en steken van deze dieren. Er bestaan veel soorten Basilicum, een andere bekende soort, naast de zoete Basilicum, is de Heilige Basilicum (Ocimum sanctum) uit India, die gewijd is aan Vishnu en Krishna, elke goede Hindoe gaat slapen met een takje Basilicum op zijn borst, dit is namelijk zijn toegang tot het paradijs (Grieve, 1931). Over het medisch gebruik van Basilicum heerste er in de Oudheid heel wat tegenovergestelde meningen. Zo beschouwde de arts Chrysippus, Basilicum als schadelijk voor de maag, voor de blaas en voor het zicht. Andere klassieke autoriteiten meenden dat een schorpioen ontstond uit fijngestampte Basilicum. Diodorus schreef in zijn ‘Empirica’ dat degene die Basilicum at luizen kreeg. Andere artsen schreven het kruid juist wel voor bij maagklachten en andere spijsverteringsstoornissen.

Andere legenden:
Volgens een legende groeide een basilicumplant in de pot waarin Salome het hoofd van Johannes de Doper begraven had. Een andere legende verhaalt dat Keizerin Elena, moeder van de Romeinse keizer Constantijn, op de plaats waar Jezus gekruisigd was, een basilicumplantje vond dat zich van daaruit over de hele wereld verspreidde.
Volgens een Indiase legende is de plant een incarnatie van de Hindoe godin Tulsi. In haar botanische vorm is zij het favoriete kruid van de goden Vishnoe, Krishna en Ram, Brahma en Shiva. Ook tegenwoordig speelt Tulsi in religieuze rituelen een belangrijke rol.

Het kruid speelt ook een hoofdrol in Bocaccio’s verhaal ‘Isabella en de Pot Basilicum’, waarin een stel snobistische Florentijnse broers vol afkeuring zijn over de lage afkomst van de minnaar van hun zuster, Lorenzo, en hem vermoorden en zijn lichaam in het bos begraven. Aan hun zuster Isabella vertellen zij dat Lorenzo is vertrokken, maar op een nacht ziet zij Lorenzo in een droom en hij onthult zijn verschrikkelijke lot. Zij gaat naar het bos met haar oude min en vindt het graf, graaft Lorenzo op, en neemt zijn hoofd mee naar huis en begraaft het in een pot Basilicum, die zij water geeft met haar tranen. Uiteindelijk komen haar broers erachter en vluchten uit Florence, met de pot Basilicum, Isabella blijft alleen achter en sterft van verdriet.

Het kruid houdt van een zonnige plaats en een goed bemeste, luchtige grond. Het wordt niet alleen vaak bij tomaten opgediend, maar naast tomatenplanten gekweekte basilicum stimuleert ook de groei van de tomatenplant. Basilicum kan ook heel goed in bakken of potten worden gekweekt. Het verlangt bij warm en droog weer veel water. Af en toe wat bemesten door er bijvoorbeeld wat compost of droge koemest bij te strooien zal de groei bevorderen. Het geregeld 'toppen' van de plantjes leidt tot bosvorming. Om optimaal te kunnen 'oogsten' is het verstandig de bloemknoppen eruit te halen. Het kruid kan niet tegen vorst. In het najaar kunnen de nog mooie of jonge plantjes binnen op de vensterbank 'overwinteren'.

Basilicum moet je goed tegen slakkenvraat beschermen dit kan door laagje zand, as of koffie.

Magie

Geslacht:

Planeet: Mars

Element: Vuur

Goden/Godinnen: Krishna

Krachten: Liefde, Exorcisme, Rijkdom

Toepassing
Blaadjes en takjes van basilicum zijn te gebruiken in salades, soepen(tomaat, kip, groenten), sauzen, tomaat- en vleesgerechten(lamsvlees, kalfsvlees, kip).

Vooral in tomatengerechten is Basilicum een lekkernij, zoals tomatensaus, spaghetti, pizza en ook fijngesnipperd in onze tomatensla. Kook het bij voorkeur niet mee: laat het kort meesudderen, waardoor niet al te veel van de smaak te verloren gaat. Invriezen is niet bevorderlijk, want dan staat u na ontdooien met zwarte basilicum in uw handen.

In soepen geeft dit keukenkruid net dat ietsje meer smaak o.a. in venkelroomsoep , waar men na het pureren van de gekookte knolvenkel fijngesnipperde blaadjes Basilicum en een scheutje droge sherry toevoegt, ook enkele fijngesnipperde venkelblaadjes geven de soep kleur en smaak, deze soep smaakt vooral heerlijk in de zomer, zelfs koud opgediend (een scheutje room is toe te voegen naar smaak).

Pesto:
Pel 4 tenen knoflook en snijd die in kleine stukjes. Pureer ze met 30 g pijnboompitten en 45 g Basilicum. Doe er 2 eetlepels Parmezaanse kaas en 4 eetlepels olijfolie en een beetje peterselie bij. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Pesto kan ingevroren worden, b.v. in ijsblokjes

Kaas met toevoeging van Basilicum (feta, platte kaas, verse kaas) is overheerlijk.

Verder is het gebruik van Basilicum in koekjes, kroketten, meelspijzen, in kruidenazijn een aan te raden smaakmaker. Kwark met fijngehakte Basilicum is een lekker, fris broodbeleg. In basilicumazijn is het kruid een pittige smaakmaker.

En er kan een heerlijk kalmerende en vochtafdrijvende thee van worden getrokken: doe één theelepel gekneusde blaadjes in een kop kokend water, drink tweemaal daags met kleine teugjes.

Cosmetisch.
Voeg voor een versterkend bad een aftreksel van de bloemtop en het blad toe aan het badwater

Basilicum is wond helend en stimuleert de spijsvertering en bloedcirculatie. Men maakt wel eens een infuus van basilicum. Dit wordt dan gebruikt als gorgeldrank tegen een keelontsteking. Basilicum weert ook vliegen en muggen.Bij insectenbeten; doe 2 druppels Basilicum op een vochtig watje en dep hiermee de beet of steek

Basilicum heeft een gunstige werking op de spijsvertering en maagkramp.

Zalf met basilicum heeft een genezende werking bij ontstekingen. B

ij wratten; 1 druppel Basilicum op een wattenstaafje en de wratten 2x per dag aanstippen, zie ook Citroen, Tea Tree en Thuja.

Goed tegen alle infecties aan de longen en luchtwegen.

Goed tegen spijsverteringsstoringen. Bij buikpijn; 5 druppels Basilicum, 5 druppels Anijs, 5 druppels Munt en 10 druppels Venkel mengen in 50 ml. basis olie. Met dit mengsel de buik meermaals masseren.

Zeer effectief tegen zweren in de mond en tandbloedingen. Bij aften, ontstekingen in de mond en gevoelig tandvlees; 5 druppels Basilicum in een glas gekookt water doen en hiermee 2 tot 3 maal per dag gorgelen.

In een massageolie zeer goed voor gespannen en oververmoeide spieren. Uitstekend tegen hoofdpijn en migraine.

Bij matte, vette huid: meng 5 druppels Basilicum in een glas gekookt water en dep hiermee 2x daags het gezicht.

Bij examenvrees; neem voor het examen een bad met 2 druppels Basilicum en 2 druppels Lavendel. Doe enige druppels Basilicum op een zakdoek en inhaleer tijdens het examen regelmatig.

Vermindert allergie door werking op de bijnierschors.

Goed voor de vrouwelijke geslachtsklieren. Stimuleert ovulatie en conceptie. Bevordert de melkafscheiding bij borstvoeding en stimuleert de bijnierschors.

Basilicum is misschien wel het beste tonicum voor de zenuwen.

BEWAREN:
De blaadjes van de basilicum moeten geplukt worden voordat de bloemen opengaan. Het is mogelijk om basilicum in de diepvries te bewaren of het te drogen.

Om basilicum te bewaren moet je deze eerst wassen en zorgvuldig afdrogen. Als ze goed droog zijn, ze in een fles of een bokaal doen, bestrooien met grof zout (1 koffielepel grof zout per ½ l olie) en overgieten met olie, sluiten. Minstens 3 weken wachten alvorens te gebruiken. Om een tegen licht beschutte plaats kan je deze basilicumolie meerdere maanden bewaren.


Verzacht ruzies tussen geliefden. Draag het in je zak om rijkdom te verkrijgen. Basilicum kan er ook voor zorgen dat je partner trouw blijft, strooi het om je heen en geen kwaad kan je bereiken. Geef de plant aan nieuwe bewoners van een huis voor geluk in de nieuwe woning. Basilicum trekt ook geld aan. De Heilige Basilicum van de Hindoes (Ocinum sanctum) wordt gestrooid in de tempels en in het huis. Hindoes geloven dat een takje Basilicum geplaatst op de borst van een dode, deze de toegang zal verschaffen tot het paradijs. In huis helpt de geur insecten te verjagen.

GENEESKRACHTIGE EIGENSCHAPPEN:

Basilicum werkt o.a. insectenbeten, urinedrijvend, koortsverlagend, een heilzame werking op de spijsvertering, kalmerend, opwekkend, ontsmettend, onsteking remmend, schimmelwerend en krampstillend, aften, buikpijn, wratten, vette huid, niet goed doorzettende menstruatie, reukzin verlies, migraine, nervositeit, prikkelbaarheid, slapeloosheid, stress en vermoeidheid, verminderde eetlust, suikerziekte, duizeligheid. Hij kan verlichting geven bij verkoudheid (als thee of geïnhaleerd)), astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reuma en koorts. Basilicumolie wordt aanbevolen bij maag-en darmaandoeningen. Hij kan ook gebruikt worden als massageolie of kompres. De olie verlicht artritis en jicht. Twee druppels op een vochtig watje verlichten jeuk van insectenbeten.

woensdag, juni 23, 2004

Kruiden van gh

BERKENBLAD:Latijnsenaam: Betula Alba

Knoppen oogsten voordat ze open springen, drogen

1½ theelepel gedroogde knoppen per kop kokend water.

2 uur laten trekken.

Berkenblad kan zowel vers als gedroogd.

Werking: Bij reuma, als haarspoelmiddel werkt regenererend op haar en

hoofdhuid.




BERGAMOT: Latijnse naam: Monarda Didyma

Bloemen en deel van de bladeren oogsten als de plant in volle bloei

staat.

Drogen, 1 eetlepeltje per kop kokend water, 7 minuten trekken.

Werking: Slaapverwekkend en kalmerend, eau de cologne achtige smaak



BERNAGIE: Latijnse naam: Borago Officinalis

Zowel bloem als blad vers gebruiken.

2 theelepels fijngesneden kruid per kop kokend water.

Heerlijk met Citroen en Honing

Werking: Maakt vrolijk en sterkt hart en hersenen



BETONIE: Latijnse naam: Betonica Officinalis

1 theelepel gedroogd kruid per kop kokend water,

15 minuten laten trekken.

Werking: werkt bij ontstoken slijmvliezen, ontstekingen in mond of keel.



BONENKRUID: Latijns naam: Satureja Hortensis

1½ theelepel gedroogd kruid per kop kokend water.

10 minuten trekken.

Werking: Lage bloeddruk, werkt goed op maag en darmen

Tegen wormen, en potentieverhogend.



BOSAARDBEI: Blaadjes gebruiken

Werking: Geelzucht, Darmklachten, bloedreinigend



BOSBESSEN: Verlaagt bloedsuiker, tegen nachtblindheid en suikerziekte



BRANDNETEL: Latijnse naam: Urtica Dioica

Gebruik gedroogde bladeren die vóór de midzomer geoogst zijn.

Fijn maken, 3 Theelepels per Mok kokend water.

10 minuten trekken.

Werking: Tegen “opvliegers”, bloedreinigend, Reuma, Jicht, Ademhalings

Kwalen, spijsvertering, bevat veel mineralen.

Heerlijk met spinazie

Insecten werend en bladverstevigend en als haarversteviger



BIJVOET: Latijnse naam: Artemisia Vulgaris

Bovenste topje van de bloemstengel ongeveer 15 cm oogsten.

Drogen, en fijn hakken, 1 theelepel per kop kokend water.

Hoogstens 2 minuten laten trekken.

Werking: tegen epilepsie, doed voor vermoeide voeten.

LET OP ! NIET voor zwangere vrouwen!







CITROEN MELISSE: Latijnse naam: Melissa Officinalis

Oogsten voordat de plant gaat bloeien.

Van het gedroogde blad 1 ½ theelepel per kop kokend water.

10 minuten laten trekken.

Werking: Kalmerend, tegen seniliteit, geheugen verlies, impotentie,

Prikkelbaarheid Verkoudheid, slaapmiddel





DILLE: Latijnse naam: Anethum Graveolens

De Schermen met zaad afsnijden en met een zak erom heen ondersteboven, ophangen en laten drogen.

Als het gedroogd is, aantal keren tegen de zak kloppen

om het zaad los teschudden.

Bereiding: 1 Theelepel gekneusd zaad per kop kokend water, 10 minuten laten trekken

Werking: Slaapverwekkend, Stimuleert melkklieren





DUIZENDBLAD: Latijnse naam: Achillea Millefolium

Blad en bloem oogsten tijdens de bloei.

Bereiding: 2 Theelepels per kop kokend water.

Werking: Goed bij hart en bloedvat kwalen,

Bloedstelpend, genezend op wonden,

Tegen puistjes, gal en lever kwalen.

LET OP! Niet langer dan 2 weken achtereen gebruiken!







EREPRIJS: Latijnse naam: Veronica Officinalis

Bloeiend kruid juist boven gronds afnkippen.

Bereiding: 1½ theelepel gedroogd kruid per kop kokend water,

10 minuten laten trekken.

Werking: Tegen verkoudheid, gebrek aan eetlust, blaasontsteking.





FRAMBOZENBLAD: Latijnse naam: Rubus Idaeus

Werking: Goed voor de ademalingswegen.





GOUDSBLOEM: Latijnse naam: Calendula Officinalis

De bloemen drogen.

Bereiding: 1½ theelepel per kop kokend water.

Werking: Koorts, Hoofdpijn, Jicht, Kiespijn, Huidaandoeningen.



GULDENROEDE: Latijnse naam: Solidago Virgaurea

Tijdens het begin van de bloei oogsten.

Snij een deel van de jonge bloemtrossen weg tot op het houtige gedeelte.

Ondersteboven te drogen ophangen.

Bereiding: 1½ theelepel per kop koud water, te samen aan de kook brengen.

Werking: Tegen blaasontsteking, lever aandoeningen, huidkwalen,

Samentrekkend en ontsmettend op wonden.





HEEMST: Latijnse naam: Althea Officinalis

Bladeren en bloemen jong plukken en drogen.

Wortels snel drogen.

Bereiding: 1½ theelepel wortel 1 uur laten weken in koud water.

Daarna opwarmen.

Bloemen en bladeren 1½ theelepel per kop kokend water.

Werking: Tegen Hoest, aandoeningen van de urinewegen, werkt gunstig op slijmvliezen.





HEERMOES: Latijnse naam: Equisetum Arvense

Hele kruid oogsten als de plant ongeveer 25 cm hoog is.

Ophangen en drogen.

Bereiding: 1: 1½ theelepel per kop kokend water, 30 min. trekken en zeven.

2: 1½ theelepel per kop koud water 12 uur laten staan en dan opwarmen.

Werking: Rijk aan kiezelzuur, bij blaas en nierklachten.

Ontstekingen aan mondslijmvlies, hoest en longaandoeningen.

Als kompres op slechthelende wonden.



HONDSDRAF: Latijnse naam: Glechoma Hederacea

Bloeiende kruid snel drogen

Bereiding: 1½ theelepel per kop kokend water, 5 min. trekken.

Werking: Op kauwen tegen kiespijn, , wrijven tegen brandnetel prik.

Tegen hoest, verkoudheid, diaree.

Lekker in de soep en in salades!



HOP: Latijnse naam: Humulus Lupulus

Groene Hopbellen drogen op de verwarming.

Bereiding: 1 grote theelepel fijngewreven hopbellen per kop kokend water.

10 min. trekken.

Werking: Kalmerend op geslachtsdelen, anti-afrodisiacum,

Als Sachet met lavendel onder je kussen bij nervositeit,

Onregelmatige menstruatie en depressies.

Te Bestellen bij onze webshop!



HYSSOP: Latijnse naam: Hyssopus Officinalis

Bloempjes oogsten en ondersteboven te drogen hangen.

Bereiding: 1½ theelepel fijngesneden hyssop per kop kokend water.

10 minuten laten trekken.

Werking: Voor slechte eetlust, slijmoplossend.





KAMILLE: Latijnse naam: Matricaria Chamomilla

Bloempjes drogen

Bereiding: 1½ theelepel per kop kokend water

Werking: Chronische ontstekingen, verkoudheid, doorkomende tandjes.



KARWIJ: Latijnse naam: Carum Carvi

Andere namen: Kummel, Komijn

Zaden oogsten zodra ze er bijna afgvallen.

Ondersteboven ophangen, meet een zak erom heen.

Bereiding: 1 theelepel fijngewreven zaad per kop kokend water.

Werking: tegen gal, lever, maag en darm klachten, hoest, pijnlijke menstruatie.



KERVEL: Latijnse naam: Anthriscus Cerefolium

Bereiding: 10 gram versgesneden, per kop kokend water.

10 minuten trekken.

Werking: Bloedreinigend, stimuleerd inwendige organen, urine wegen, geelzucht, darmverstoppingen, ontstoken ogen, ontstoken oogleden, aambeien.



KLAVER: Latijnse naam: Trifolium Pratense

Van de rode klaver, bloemen oogsten, snel drogen.

Bereiding: 4 á 5 bloemen per kop kokend water, 15 minuten trekken.

Werking: Voor herstellende zieken, ondersteuning bij Chemotherapie, Reuma, Jicht.

TIP: Lekker in de salade of op de boterham!



KLIMOP: Latijnse naam: Hedera Heli

De groen blijvende bladeren vóór de bloeioogst oogsten en drogen.

Bereiding: 1 theelepel per kop kokend water 10 minuten trekken.

Werking: Antibiotisch, schimmelwerend, bevat Jodium,

Compres: fijngestampte bladeren om etteren van wonden te voorkomen, verkoudheid, huidaandoeningen.

BETER UITWENDIG DAN INWENDIG!



KONINGSKAARS: Latijnse naam: Verbascum Thapus

Goudgele bloemen plukken als ze helemaal open zijn en een paar bladeren.

Uit het licht drogen.

Bereiding: 1½ theelepel per kop kokend water.

10 min. trekken.

Smaak: Heerlijk zoet, bevat 10% glucose

Werking: verkoudheid, hoest, Bronchitis, Astma

Thee van de bloemen alleen: slaapmiddel

Werkt snel en goed tegen hoofdpijn vanwege de kalmerende en verdovende werking.

Aftreksel: de gedroogde bladeren en bloemen, 4 minuten zacht koken, zeven en gorgelen tegen heesheid en verkoudheid.

Goed voor brandwonden, pijnlijkeplekken, wratten.

Deze bloemen zijn heerlijk in combinatie met andere theeen.



KORENBLOEM: Latijnse naam: Centaurea Cyanus

Wanneer de bloemen in volle bloei staan, het hele kruid oogsten, ondersteboven ophangen en op droge tochtige plaats, uit de zon laten drogen.

Zo behoud de bloem zijn mooie kleur.

Bereiding: 1 theelepel per kop kokend water, 10 minuten trekken, zeven.

Werking: Bloedreinigend





KORIANDER: Latijnse naam: Coriandrum Sativum

Schermen ondersteboven hangen, zak er om heen, laten drogen en de zaden uitkloppen.

Bereiding: 1 theelepel gekneusd zaad per kop kokend water, 10 minuten trekken.

Werking: Ter bevoordering van de eetlust, maagpijn, ingewandenpijn, hartversterkend.



KWEEKGRASWORTEL: Latijnse naam: Agropyron Repens/Triticum Repens

Lange ondergrondse wortelstokken in vroege lente oogsten, wassen en in de buitenlucht drogen.

Bereiding: 1½ theelepel per kop koud water, alles aan de kook brengen, en dan zo snel mogelijk van het vuur.

Werking: Bloedzuiverend, activeerd alle klieren, goed bij gal en lever kwalen, Reuma en Jicht.





MAARTSVIOOLTJE: Latijnse naam: Viola Odorata

Wanneer de geurige dieppaarse bloemen worden gevormd word een deel van het hele kruid geoogst. En gedrooogd.

Bereiding: 1½ theelepel per kop kokend water, 5 min. trekken.

Werking: Slijm oplossend, als garnering op gebakjes.

Een aftreksel gebruiken als zeep.



MADELIEFJES: Latijnse naam: Bellis Perennis

Bloempjes en bladeren drogen

Bereiding: 1½ per kop kokend water, 10 min. trekken.

Werking: Tegen hoge bloeddruk, Voorjaarsmoeheid.

Culinair: Bloemen en bladeren zijn vers heerlijk in de sla.

Het blad heerlijk bij andere kookgroentes.





LAVAS: Latijnse naam: Levisticum Officinalis

Wortels van minstens 2 jaar oud, doorsnijden en drogen. Tevens de rest van het kruid drogen. Kan in de oven rond 90˚ Celcius.

Bereiding: 1½ theelepel fijngesneden wortel per kop koud water aan de kook brengen en zeven.

Werking: Potentie verhogend, tegen menstruatie pijn.

LET OP ! NOOIT voor ZWANGERE vrouwen of zieken met koorts!



MARJOLEIN: Latijnse naam: Origanum Majorana

Rond Juli het hele kruid incusief beginnend bloeiende bloemen oogsten, ondersteboven ophangen en op een luchtige droge plaats laten drogen.

Bereiding: 1½ theelepel per kop kokend water, 5 minuten trekken en zeven.

Werking: Voor alle spijsverteringsproblemen.

LET OP! Te langdurig gebruik leid tot hoofdpijn en benauwdheid.

Origanum Vulgare is sterker en word tijdens zwangerschap afgeraden!



MELDE: Latijnse naam: Atriplex Hortensis

Hele plant oogsten vóór de bloei.

Ondersteboven ophangen en uit het daglicht laten drogen.

Bereiding: 1 theelepel per kop kokend water, 10 min. trekken.

Werking: Bij blaas en nier aandoeningen, huid verontreinigingen.

Als bad tegen nageldbed ontstekingen.

Culinair: Melde kan als groente bereid worden, maar sommige mensen krijgen er huiduitslag van.



MELISSE: Latijnse naam: Melissa Officinalis

Het blad oogsten voor de bloei, drogen uit het daglicht en lager dan 40˚ Celcius.

Bereiding: In de zomer kan je gebruik maken van vers blad.

2 theelepels fijngesneden blad per kop kokend water. 10 min. trekken.

Werking: kalmerende werking, slaapmiddel, bij depressies, galstoornis.

APPEL:
2 grote appels op 1 liter water, aan de kook brengen, lekker laten pruttelen.
15 minuten tot 2 uur, lekker met een stokje kaneel!
Werking: Goed voor maag en nieren, reuma en jicht

ALSEM:
Latijnse naam: Artemisia Absinthium

10 gram gedroogd kruid per liter water, 5 minuten laten trekken.
Werking: tegen wormen, is zenuwsterkend, tegen maagpijn en krampen.
In de plantenspuit tegen ongedierte op planten.


! LET OP: NIET voor zwangere vrouwen, en niet te grote hoeveelheden per dag.


ANIJS:
Latijnse naam: Pimpinella Anisum

Werking: 1 theelepel zaad per kop kokend water, 10 min. trekken.
Eind augustus oogsten, stengels afsnijden, ondersteboven te drogen hangen, met een papieren zak eromheen, als het droog is tegen de zak kloppen, waarna de zaden in de zak zullen vallen

Verwarmend, stimuleert stofwisseling en eetlust

Voor de baby krampjes 3 theelepeltjes reeds gemaakte thee in de babyvoeding.


BAZIELKRUID: Latijnse naam:

Ocimum Basilicum

Kleine stukjes zijtakken afsnijden, fijnsnijden
1 ½ theelepel per kop kokend water, 10 minuten trekken.

Werking: Tegen nervositeit, maag/darm klachten,
last bij winderigheid, Gorgelen tegen keelpijn.