zondag, juni 27, 2004

Basilicum

Basilicum – Ocinum basilicum

De geslachtsnaam ‘ocinum’ komt van het Griekse ‘ozein’, wat ‘geur’ betekent, ook de woorden ‘ozon’ en ‘odeur’ zijn hiervan afgeleid. De naam ‘basilicum’ komt van het Griekse woord ‘basileus’ wat ‘koning’ betekent, een andere uitleg is dat het woord is afgeleid van ‘basilisk’ , een fabeldier dat met één blik kon doden.

Een kruid met een rijke geschiedenis. Vreemd genoeg gebruikte de Romeinen het kruid zelden culinair, terwijl tegenwoordig de Italiaanse keuken bijna synoniem is met het gebruik van Basilicum, het plantje stond zelfs in een wat kwaad daglicht, volgens Chrysippus veroorzaakte het gekte, malaria en leveraandoeningen. Bovendien gingen er allerlei verhalen dat Basilicum ongedierte aantrok. Volgens Plinius de Oudere liepen mensen die veel Basilicum aten een grote kans om hoofdluis te krijgen. Het kruid had een reputatie als een seksueel stimulerend middel, daarom werd het aan paarden en ezels gegeven in de paringsperiode. Ook geloofde men dat de geur van het kruid sympathie kon opwekken, vandaar de Italiaanse naam ‘Bacia-nicola (Kus-mij-Nicolaas). Op Kreta echter werd het kruid als duivelskruid gezien, men legde het op de vensterbank van iemand die men kwaad wilde doen. De Grieken geloofde dat als men Basilicum zaaide, dit gepaard moest gaan met veel verwensingen. Volgens een Bulgaarse legende maakt de duivel aan God zelf de geheime kracht van het kruid bekend. God vroeg namelijk aan Satan hoe hij uit zijn geest een zoon kon maken. De duivel gaf hem de raad wat Bazielkruid tot een tuil te binden, en die dan onder Zijn hoofdkussen te leggen. Hij moest daarop één nacht slapen en denken aan een zoon die uit zijn geest werd geboren.

De volgende morgen moest de tuil dan aan een onbevlekte maagd worden gegeven, rook ze eraan dan zou ze zwanger worden. Aldus geschiedde, en het was de Engel Gabriël die een tuiltje Bazielkruid naar Maria bracht. Een legende vertelt hoe St. Helena arriveerde in Jeruzalem op haar pelgrimstocht naar het Ware Kruis. Zij geloofde dat God haar had verteld dat zij uiteindelijk dit meest heilige der relieken zou vinden en het zou herstellen als symbool van het Christendom. Helena had al dagen lopen zoeken voordat zij een zoetgeurende plant ontdekte op een kale heuvel buiten Jeruzalem. Onmiddellijk gaf zij instructie om onder de plant te graven en aldaar vond ze het kruis waarop Jezus was gestorven. De zoetgeurende plant was natuurlijk de Basilicum. In de Middeleeuwen werd de Basilicum ingezet om melancholie te verdrijven, wat gezien de heerlijke geur niet verwonderlijk is. Ook werd gedacht dat er een verband was met schorpioenen, men dacht dat Basilicum in een schorpioen kon veranderen, als men een takje onder een pot liet liggen, de link met giftige dieren leverde ook de gedachte op dat de plant goed was tegen beten en steken van deze dieren. Er bestaan veel soorten Basilicum, een andere bekende soort, naast de zoete Basilicum, is de Heilige Basilicum (Ocimum sanctum) uit India, die gewijd is aan Vishnu en Krishna, elke goede Hindoe gaat slapen met een takje Basilicum op zijn borst, dit is namelijk zijn toegang tot het paradijs (Grieve, 1931). Over het medisch gebruik van Basilicum heerste er in de Oudheid heel wat tegenovergestelde meningen. Zo beschouwde de arts Chrysippus, Basilicum als schadelijk voor de maag, voor de blaas en voor het zicht. Andere klassieke autoriteiten meenden dat een schorpioen ontstond uit fijngestampte Basilicum. Diodorus schreef in zijn ‘Empirica’ dat degene die Basilicum at luizen kreeg. Andere artsen schreven het kruid juist wel voor bij maagklachten en andere spijsverteringsstoornissen.

Andere legenden:
Volgens een legende groeide een basilicumplant in de pot waarin Salome het hoofd van Johannes de Doper begraven had. Een andere legende verhaalt dat Keizerin Elena, moeder van de Romeinse keizer Constantijn, op de plaats waar Jezus gekruisigd was, een basilicumplantje vond dat zich van daaruit over de hele wereld verspreidde.
Volgens een Indiase legende is de plant een incarnatie van de Hindoe godin Tulsi. In haar botanische vorm is zij het favoriete kruid van de goden Vishnoe, Krishna en Ram, Brahma en Shiva. Ook tegenwoordig speelt Tulsi in religieuze rituelen een belangrijke rol.

Het kruid speelt ook een hoofdrol in Bocaccio’s verhaal ‘Isabella en de Pot Basilicum’, waarin een stel snobistische Florentijnse broers vol afkeuring zijn over de lage afkomst van de minnaar van hun zuster, Lorenzo, en hem vermoorden en zijn lichaam in het bos begraven. Aan hun zuster Isabella vertellen zij dat Lorenzo is vertrokken, maar op een nacht ziet zij Lorenzo in een droom en hij onthult zijn verschrikkelijke lot. Zij gaat naar het bos met haar oude min en vindt het graf, graaft Lorenzo op, en neemt zijn hoofd mee naar huis en begraaft het in een pot Basilicum, die zij water geeft met haar tranen. Uiteindelijk komen haar broers erachter en vluchten uit Florence, met de pot Basilicum, Isabella blijft alleen achter en sterft van verdriet.

Het kruid houdt van een zonnige plaats en een goed bemeste, luchtige grond. Het wordt niet alleen vaak bij tomaten opgediend, maar naast tomatenplanten gekweekte basilicum stimuleert ook de groei van de tomatenplant. Basilicum kan ook heel goed in bakken of potten worden gekweekt. Het verlangt bij warm en droog weer veel water. Af en toe wat bemesten door er bijvoorbeeld wat compost of droge koemest bij te strooien zal de groei bevorderen. Het geregeld 'toppen' van de plantjes leidt tot bosvorming. Om optimaal te kunnen 'oogsten' is het verstandig de bloemknoppen eruit te halen. Het kruid kan niet tegen vorst. In het najaar kunnen de nog mooie of jonge plantjes binnen op de vensterbank 'overwinteren'.

Basilicum moet je goed tegen slakkenvraat beschermen dit kan door laagje zand, as of koffie.

Magie

Geslacht:

Planeet: Mars

Element: Vuur

Goden/Godinnen: Krishna

Krachten: Liefde, Exorcisme, Rijkdom

Toepassing
Blaadjes en takjes van basilicum zijn te gebruiken in salades, soepen(tomaat, kip, groenten), sauzen, tomaat- en vleesgerechten(lamsvlees, kalfsvlees, kip).

Vooral in tomatengerechten is Basilicum een lekkernij, zoals tomatensaus, spaghetti, pizza en ook fijngesnipperd in onze tomatensla. Kook het bij voorkeur niet mee: laat het kort meesudderen, waardoor niet al te veel van de smaak te verloren gaat. Invriezen is niet bevorderlijk, want dan staat u na ontdooien met zwarte basilicum in uw handen.

In soepen geeft dit keukenkruid net dat ietsje meer smaak o.a. in venkelroomsoep , waar men na het pureren van de gekookte knolvenkel fijngesnipperde blaadjes Basilicum en een scheutje droge sherry toevoegt, ook enkele fijngesnipperde venkelblaadjes geven de soep kleur en smaak, deze soep smaakt vooral heerlijk in de zomer, zelfs koud opgediend (een scheutje room is toe te voegen naar smaak).

Pesto:
Pel 4 tenen knoflook en snijd die in kleine stukjes. Pureer ze met 30 g pijnboompitten en 45 g Basilicum. Doe er 2 eetlepels Parmezaanse kaas en 4 eetlepels olijfolie en een beetje peterselie bij. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Pesto kan ingevroren worden, b.v. in ijsblokjes

Kaas met toevoeging van Basilicum (feta, platte kaas, verse kaas) is overheerlijk.

Verder is het gebruik van Basilicum in koekjes, kroketten, meelspijzen, in kruidenazijn een aan te raden smaakmaker. Kwark met fijngehakte Basilicum is een lekker, fris broodbeleg. In basilicumazijn is het kruid een pittige smaakmaker.

En er kan een heerlijk kalmerende en vochtafdrijvende thee van worden getrokken: doe één theelepel gekneusde blaadjes in een kop kokend water, drink tweemaal daags met kleine teugjes.

Cosmetisch.
Voeg voor een versterkend bad een aftreksel van de bloemtop en het blad toe aan het badwater

Basilicum is wond helend en stimuleert de spijsvertering en bloedcirculatie. Men maakt wel eens een infuus van basilicum. Dit wordt dan gebruikt als gorgeldrank tegen een keelontsteking. Basilicum weert ook vliegen en muggen.Bij insectenbeten; doe 2 druppels Basilicum op een vochtig watje en dep hiermee de beet of steek

Basilicum heeft een gunstige werking op de spijsvertering en maagkramp.

Zalf met basilicum heeft een genezende werking bij ontstekingen. B

ij wratten; 1 druppel Basilicum op een wattenstaafje en de wratten 2x per dag aanstippen, zie ook Citroen, Tea Tree en Thuja.

Goed tegen alle infecties aan de longen en luchtwegen.

Goed tegen spijsverteringsstoringen. Bij buikpijn; 5 druppels Basilicum, 5 druppels Anijs, 5 druppels Munt en 10 druppels Venkel mengen in 50 ml. basis olie. Met dit mengsel de buik meermaals masseren.

Zeer effectief tegen zweren in de mond en tandbloedingen. Bij aften, ontstekingen in de mond en gevoelig tandvlees; 5 druppels Basilicum in een glas gekookt water doen en hiermee 2 tot 3 maal per dag gorgelen.

In een massageolie zeer goed voor gespannen en oververmoeide spieren. Uitstekend tegen hoofdpijn en migraine.

Bij matte, vette huid: meng 5 druppels Basilicum in een glas gekookt water en dep hiermee 2x daags het gezicht.

Bij examenvrees; neem voor het examen een bad met 2 druppels Basilicum en 2 druppels Lavendel. Doe enige druppels Basilicum op een zakdoek en inhaleer tijdens het examen regelmatig.

Vermindert allergie door werking op de bijnierschors.

Goed voor de vrouwelijke geslachtsklieren. Stimuleert ovulatie en conceptie. Bevordert de melkafscheiding bij borstvoeding en stimuleert de bijnierschors.

Basilicum is misschien wel het beste tonicum voor de zenuwen.

BEWAREN:
De blaadjes van de basilicum moeten geplukt worden voordat de bloemen opengaan. Het is mogelijk om basilicum in de diepvries te bewaren of het te drogen.

Om basilicum te bewaren moet je deze eerst wassen en zorgvuldig afdrogen. Als ze goed droog zijn, ze in een fles of een bokaal doen, bestrooien met grof zout (1 koffielepel grof zout per ½ l olie) en overgieten met olie, sluiten. Minstens 3 weken wachten alvorens te gebruiken. Om een tegen licht beschutte plaats kan je deze basilicumolie meerdere maanden bewaren.


Verzacht ruzies tussen geliefden. Draag het in je zak om rijkdom te verkrijgen. Basilicum kan er ook voor zorgen dat je partner trouw blijft, strooi het om je heen en geen kwaad kan je bereiken. Geef de plant aan nieuwe bewoners van een huis voor geluk in de nieuwe woning. Basilicum trekt ook geld aan. De Heilige Basilicum van de Hindoes (Ocinum sanctum) wordt gestrooid in de tempels en in het huis. Hindoes geloven dat een takje Basilicum geplaatst op de borst van een dode, deze de toegang zal verschaffen tot het paradijs. In huis helpt de geur insecten te verjagen.

GENEESKRACHTIGE EIGENSCHAPPEN:

Basilicum werkt o.a. insectenbeten, urinedrijvend, koortsverlagend, een heilzame werking op de spijsvertering, kalmerend, opwekkend, ontsmettend, onsteking remmend, schimmelwerend en krampstillend, aften, buikpijn, wratten, vette huid, niet goed doorzettende menstruatie, reukzin verlies, migraine, nervositeit, prikkelbaarheid, slapeloosheid, stress en vermoeidheid, verminderde eetlust, suikerziekte, duizeligheid. Hij kan verlichting geven bij verkoudheid (als thee of geïnhaleerd)), astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reuma en koorts. Basilicumolie wordt aanbevolen bij maag-en darmaandoeningen. Hij kan ook gebruikt worden als massageolie of kompres. De olie verlicht artritis en jicht. Twee druppels op een vochtig watje verlichten jeuk van insectenbeten.